July 21, 2012

Lemon Tiramisú / Zitronentiramisú



The weather in Austria (and in the rest of Europe) is just awful at the moment (even in Australia it’s better, and they’re having winter!). I just checked out the international weather and saw, that the States do have a nicer summer at the moment. For you the following dessert must be a perfect one for summer then – and for the rest of us (Europeans actually) it is the best recipe to force summer to come back! Just lay back, close your eyes, eat bit by bit, imagine you’re on vacations and enjoy!

 

Lemon Tiramisú
Serves the amount of 4 red wine glasses (3/4 full)

4 cups yogurt
4 heaped tblsp. Marscarpone (low fat)
2 gelatine leaves + 3 tblsp. yoghurt

3 tblsp. Lemon juice
Lemon peel, rasped

Ladyfingers (approx. 30 pieces)
Limoncello (or any other lemon liqor – for grown ups) or selfmade lemonade

¾  cup of brown sugar

1.    Slowly heat up the gelatin in the necessary amount of water, then mix the 3 tblsp. of yogurt before you mix everything into the rest of the yogurt.
2.    Then mix everything into the mascarpone.
3.    Add the lemon peel, lemon juice and 3 tblsp. of brown sugar
4.    Add in layers: yogurt – brown sugar – ladyfingers – a few drops of limoncello/lemonade – yogurt – and so on… last layers: Yogurt + topping (brown sugar, pistachios, lemon cest… whatever you like)
5.    Put into the fridge and wait for at least six hours before you enjoy your dessert!


Das Wetter in Österreich (und dem Rest Europas) ist momentan ja eher mäßig. Deshalb brauchen wir auch dringend ein Dessert, dass uns den Sommer zurückholt – und mit diesem hier gelingt das auch nahezu :) Dieses einfache aber leichte und leckere Zitronentiramisú erlaubt es einem sich zurückzulehnen, die Augen zu schließen und vorzustellen man wäre im schönen warmen Süden auf Urlaub.

Zitronentiramisú
ergibt ca. vier Rotweingläser (3/4 gefüllt)

1000 g Joghurt
4 geh. EL Mascarino
½ Packung Quimiq (oder ein entspr. Ersatz, siehe hier) 

3 EL Zitronensaft
Schale einer Bio-Zitrone, geraspelt

Biskotten/Löffelbiskuits, ca. 30 Stk.
30 ml Limoncello oder Limonade (Kindervariante)

Ca. 150 g brauner Zucker

1.    Quimiq glattrühren. Mascarino und dann Joghurt einrühren.
2.    3 EL Zucker, Zitronenschale und – saft hinzufügen. Gut verrühren.
3.    Schichten: Joghurt – brauner Zucker – Biskotten – ein paar Tropfen Limoncello – Joghurt – und so weiter. Die letzten Schichten: Joghurt und Verzierung (brauner Zucker, Pistazien oder Zitronenschale… der Phantasie sind keine Grenzen gesetzt!)
4.    In den Kühlschrank geben und min. 6 Stunden ziehen lassen




Basis war dieses Chefkoch-Rezept, wurde aber verändert  

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