July 11, 2012

Chocolate-Vanilla-Raspberry Cupcakes // Schoko-Vanille-Himbeer Cupcakes



It’s raspberry time! We don’t only have some raspberries… we have a whole raspberry forest actually. It’s sometimes almost an adventure when you go out and pick some berries, because you really need to go into the bush to get the best ones out ;) But that also means that we have almost endless possibilities to cook and bake with raspberries. The combination with chocolate and vanilla is simple, but effective. We all know that chocolate and vanilla fit together very well, and the raspberry adds a fruity touch to these little cupcakes:

Recipe:

Part 1:
4/5 of a stick butter
3/4 cup of sugar, granulated
2 eggs

Part 2:
1/2 cup flour + 1 tblsp., heaped
1/4 cup of cacao powder
1/2 tsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
Salt, pinch

Part 3:
1/2 cup flour + 1 tblsp., heaped
1/4 cup of custard powder
1/2 tsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
Salt, pinch

5 fl. oz milk
vanilla

1.    Stir [Part 1] until fluffy
2.    Preheat the oven (450°F)
3.    Mix the dry ingredients of [Part 2] and[{Part 3] in seperate bowls
4.    Take half of the stirred [Part 1] out of the bowl
5.    Mix into the fluffy mixture rotatively: the dry ingredients of [Part 3] and half of the milk and vanilla
6.    Put the mixture into muffin molds
1.    Repeat steps 4-6 with [Part 2] and make patterns with a fork
2.    Put a raspberry into each cupcake
3.    Bake for 20 minutes

Let cool.


Schoko-Vanille-Himbeer Cupcakes

Es ist Himbeer-Zeit! Zu Hause haben wir nicht nur ein paar Himbeerstauden, sondern einen ganzen Himbeer-Wald. Das macht es manchmal zu einem Abendteuer, wenn man sich nur ein paar Früchte pflücken will… denn um die besten zu bekommen muss man manchmal schon tief ins Gebüsch ;) Daher haben wir aber auch die Möglichkeit viel mit unseren Himbeeren zu machen. Wie zum Beispiel diese Marmor-Cupcakes hier. Dass Schokolade und Vanille ein unschlagbares Duo sind ist wohl beinahe jedem von uns bekannt… und die Himbeere fügt hier noch ein herrlich fruchtig-frisches Geschmackshighlight hinzu!

Rezept:

Teil 1:
100 g Butter
130 g Zucker
1 Pckg. Vanillezucker
2 Eier

Teil 2:
130 g Mehl
20 g Kakao
1/2 TL Backpulver
1/2 TL Natron
1 Prise Salz

Teil 3:
130 g Mehl
20 g Vanillepuddingpulver
1/2 TL Backpulver
1/2 TL Natron 
1     Prise Salz

180 Milch
12 Himbeeren


1.    [Teil 1] schaumig rühren.
2.    Ofen vorheizen (175°C)
3.    [Teil 2] und [Teil 3] abwiegen und in seperaten Schüsseln zusammenmischen
4.    Die Hälfte der [Teil 1]-Masse in eine andere Schüssel geben.
5.    [Teil 3] abwechselnd mit Milch zu einer der schaumigen [Teil 1] Massen geben
6.    Masse in Muffin- Förmchen füllen
7.    Mit [Teil 2] die Schritte 5-7 wiederholen. Mit einer Gabel ein Muster in den Teig machen und eine Himbeere in die Mitte des Cakes stecken
8.    20 min backen

2 comments:

  1. Thanks for sharing, this sound wonderful!

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  2. Wow, thank you so much, it's an honor to hear that from you :)

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