May 24, 2012

Strawberry-mousse cake // Erdbeermousse Kuchen





Finally finally finally!! The first Austrian strawberries *joy*. My gosh, that waiting lasted long… but the wonderful weather and the sun did their work and eventually I can bake my strawberry cake which is completely made with regional products, as it should be. The red strawberry dots are shining between the green leaves of the plants. But I don’t want to bore you with my talking. Please welcome on the stage: a wonderful strawberry-mousse cake

Shortcrust pastry:
 ½ a stick of butter
1/5 cups of confectioner’s sugar
1 egg yolk
4/5 of a cup

Sponge cake:
2 eggs
½ cup of sugar
Vanilla
Pinch of salt
4/5 cup of flour

Mousse:
2 packages of creamcheese
½ cup of yogurt
¼ cup of sugar
1 teaspoon lemon peel (organic)
2 pieces of gelatins
1 cup of heavy cream
3 cups of strawberries
4 tablespoons of strawberry jam
Some strawberries for decoration

Preparation:
1.    Combine dry ingredients, eggs and butter (in pieces) quickly to a dough
2.    Form into a ball and set cool (fridge)
3.    Put the dough into a loaf pan (put greased paper under it!)
4.    Preheat the oven. Bake at approx. 360°F (top/bottom heat) for about 15 minutes

Sponge Cake
1.    Beat eggs, sugar, and salt for about 7 minutes until foamy.
2.    Mix flour and baking powder, sieve onto the mixture and gently fold in
3.    Put the sponge mixture onto a baking pan and flatten with a spatula (it should be double broad and equally long as the loaf pan.
4.    Bake in the preheated oven at 360°C for 15 to 20 minutes.
5.    Let cool both cake bases completely

Mousse:
1.    Blend half of the strawberries and cut the other half into small dices
2.    Soak the gelatin in cold water
3.    Mix creamcheese, yogurt, sugar and the lemon peel
4.    Take the gelatin out of the water, melt in a little pot (low heat), let cool shortly.
5.    Take 3 tablespoons of the mixed cream and fold it into the melted gelantin.
6.    Stir this mixture into the rest of the creamcheese cream.
7.    Whip the cooled heavy cream and fold into the cream mixture. Mix in the blended and diced strawberry

Compose:

1.    Heat up the strawberry jam and spread over the shortcrust (which you have to take out the pan before- should work out fine if you used greased paper!)
2.    Put one half of the sponge cake onto it
3.    Spread 2/3 of the strawberry mousse onto it
4.    Put the second sponge cake onto it.
5.    Spread the rest of the cream

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Erdbeermousse Kuchen

Die ersten heimischen Erdbeeren sind da!! *freu* Oh Gott hat das lange gedauert…aber das wunderschöne Wetter hat seine Arbeit getan und endlich endlich endlich gibt’s Erdbeertorte die aus reinen heimischen Produkten gefertigt ist -  so wie’s eben sein sollte. Strahelnd rot leuchtet mir aus dem Garten zwischen den grünen Blättern entgegen. Ich will euch gar nicht vollquatschen. Bühne frei – für einen wundervollen Erdbeermousse-Kuchen =)

Mürbeteig:
60 g    Butter
30 g    Puderzucker, gesiebt
1 Pck. Vanillezucker
1  Eigelb
90 g Mehl

Biskuit:
2  Ei(er)
100 g Zucker
½ Pck. Vanillezucker
1 Prise Salz
100 g Mehl
1 TL Backpulver

Mousse:
200 g Quark, mager
100 g Joghurt, Vanillegeschmack
50 g    Zucker, oder Zuckermenge nach Geschmack
1 TL    Zitrone(n), abgeriebene Schale, unbehandelt
4 Blatt Gelatine
200 ml Schlagsahne, gut gekühlt
300 g Erdbeeren, frisch
4 EL    Gelee (Erdbeergelee), zum Bestreichen
Einige Erdbeeren für die Deko

Zubereitung
1. Trockene Zutaten, Eier und in Stücke geschnittene Butter rasch zu einem Teig kneten
2.    zu einer Kugel formen, kalt stellen.

3.    Mürbteig in einer Kastenform verteilen (vorher mit Backpapier auslegen!!)
4.    Vorheizen. Bei ca. 180° C Ober/Unterhitze ca. 15 Minuten backen.

Biskuit:
1.    Eier, Zucker, Vanillezucker und Salz etwa 7 min schaumig schlagen.
2.  Mehl mit Backpulver vermischen, auf Masse sieben und vorsichtig mit einem Schneebesen unterheben.

3.   Biskuitteig auf ein Backblech geben, mit einer Teigkarte glatt verstreichen (Breite: doppelte Kastenform!) und
4.    Im vorgeheizten Backrohr bei ca. 180 Grad 15 bis 20 min backen.
5.    Beide Böden gut auskühlen lassen.

Quarkcreme:
1.    Die Hälfte der Erdbeeren pürieren, die andere Hälfte zu Würfeln zerkleinern.
2.    Gelatine 10 Minuten in kaltem Wasser einweichen.
3.    Quark, Vanillejoghurt, Zucker und Zitronenschale glattrühren.
4.   Die Gelatine aus dem Wasser nehmen; in einem kleinen Topf bei geringer Hitze erwärmen ( nicht kochen! ) bis sie aufgelöst ist, kurz abkühlen lassen.
5.    Ca. 2 EL von der Quarkcreme zur aufgelösten Gelatine geben, verrühren
6.    Gelatinemasse zur restlichen Quarkcreme unter Rühren dazugeben.

7.  Die gut gekühlte Schlagsahne steif schlagen und unter die Quarkcreme heben. Erdbeermus und Erdbeerstückchen untermischen.

Zusammensetzen:

1.    Erdbeergelee erwärmen und auf den Mürbteig streichen
2.    Die Hälfte des Biskuitbodens darauf setzen
3.    2/3 der Erdbeercreme auftragen
4. Zweiter Teil des Biskuitbodens darauf legen
5. Mit restlicher Creme den ganzen Kuchen bestreichen
6. Mit Erdbeeren dekorieren

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